Foto: Birgitdre

Helgelandskysten

Helgelandskysten strekker seg 200 kilometer fra Nord-Trøndelag i sør til Salten i nord, og er kanskje Norges vakreste skjærgård. Helgelandskysten består av om lag 12 000 øyer og holmer, kritthvite sandstrender, fjell og tinder som strekker seg bratt opp fra havet, fjorder og bortgjemte viker, åpent hav, og store uberørte landområder. Fra smul sjø til evig snø ,med sin sentrale geografiske beliggenhet er Korgfjellet fjellstue er et fantastisk utgangspunkt for å oppleve hele Helgeland!

Helgelandskysten byr på store opplevelser

Helgelandskysten byr på et eventyrlig landskap og store naturopplevelser. Med mål om å være verdens reneste kyst er Helgelandskysten en enestående destinasjon enten du ønsker å padle rolig mellom holmer og skjær i kajakk, oppleve kystfiske fra en tradisjonell sjark, dra på RIB-safari og beskue dyrelivet eller bestige en tind og nyte utsikten.

Kulturhistore på Helgeland

Helgelandskysten har en lang og rik kulturhistorie. Området har vært befolket i 11.000 år, og huset vikinghøvdinger og poeter. Tradisjonelt har jordbruk og fiske vært det viktigste levebrødet for menneskene langs Helgelandskysten, og det er det den dag i dag også, menneskelig virksomhet i Helgeland også historien har også tatt andre retninger. Vannkraft, industri og gruvedrift, og bruk av ressursene naturen har hatt å by på har pågått siden steinalderen.

Det er fra denne virksomheten Korgfjellet fjellstue har sin opprinnelse. Fjellstuen ble bygget i 1958 for anleggsarbeidere som hadde deltatt i utbyggingen av damanlegget til Nedre Røssåga kraftverk i Korgen.

Elva Røssåga slynger seg gjennom store deler av kommunen og er en av Norges mest vannkraftrike elver, samtidig som den er en lakseelv. Elva har sitt utspring i Norges nest største innsjø, Røssvatnet og renner nordover gjennom et relativt bredt dalføre til den etter ca. 50 km, munner ut i Sørfjorden, en arm av Ranfjorden ved tettstedet Bjerka.

Røssåga ble på begynnelsen av 1950-tallet bygget ut med Nedre Røssåga kraftverk (ferdig 1955) og senere også Øvre Røssåga kraftverk (ferdig 1962) for å skaffe elektrisitet til kraftkrevende industri i regionen, som Norsk Jernverk i Mo i Rana og aluminiumsverket i Mosjøen, samt til elektrifisering av Nordlandsbanen og alminnelig el-forsyning til 19 kommuner i Midt-Helgeland.

I Vesterli, ved foten av Korgfjellet, ligger en av Statkrafts sentraler i region Nord-Norge. Statkraft utvidet og rehabiliterte nylig Nedre Røssåga vannkraftverk for over to milliarder kroner. Utbyggingen involvererte ingen nye reguleringer og består i hovedsak av nye tunnel- og fjellanlegg inne i Korgfjellet, noe som blir lite synlige i terrenget. Prosjektet ble ferdigstilt i 2016

Naturen langs Helgelandskysten har vært kilde til mer enn næringsvirksomhet, de har også gitt inspirasjon til poesien til dikter presten Petter Dass. Museet i hans navn er Nordland fylkes tusenårssted, og tilbyr spennende utstillinger året rundt. Beliggenhet i Sandnessjøen.

Langs Helgelandskysten finner en også en rekke krigsminner og krigskirkegårder fra okkupasjonsårene. Området var hjem for at sort antall krigsfanger, i hovedsak fra Jugoslavia, som var beordret til å bygge jernbane og vei i området.

Verdensarv på Helgelandskysten

På sør Helgeland, noen times kjøretur og en fergetur unna Korgfjellet Fjellstue, finner en Vegaøyene verdensarvområde.

Vegaøyene ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv da i 2004. Vegaøyene ble med dette det første norske kulturlandskapet som oppnådde en slik status. Begrunnelsen gitt for å plassere Vegaøyene på den prestisjetunge liste ble gitt som følgende: ”Vegaøyene viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Bygningene og kulturlandskapet på øyene forteller en rik historie om fiskerbondefamiliens liv og virke gjennom århundrer. En viktig del av verdensarven er historien om ærfuglen, en historie som fortsatt blir holdt i hevd gjennom husdyrhold, så fuglerøkterene kan samle den myke dunen fra fulgen og lage noen av verdens mest eksklusive dyner.

Et besøk på vegaøyene er vel verdt din tid!

Opplev Hegelandskysten fra bilen

Helgelandskysten er et velegnet mål for de som liker å dra på bilferie. Den nasjonale turistvegen snor seg 650 kilometer gjennom et fantastisk landskap. Langs veien finner du en rekke severdgheter og turistmål, som triangelkirkene, Petter Dass museet, De syv søstre, Torghatten, Dønnamannen, Rødøyløva og Vega. Hurtrigruten har flere anløp langs Helgelandskysten, så hvis du ønsker å se deler av den fantastiske kysten fra sjøsiden, har du mulighet til det.

Korgfjellet fjellstue er et godt sted å stoppe for deg som er på bilferie, med kort vei til kysten og utsikt mot Okstindan, er Fjellstuen et naturlig utgangspunkt hvis du ønsker å ta en topptur, vandre på Okstindbreen eller besøke Rabothytta til Den norske turistforening. Korgfjellet fjellstue har også oppstillingsplasser for Bobiler.

Flere opplevelser ved Helgelandkysten:

Meny